Digitale reclamezuil Zuiddijk geen reclame voor coalitie

Digitale reclamezuil Zuiddijk geen reclame voor coalitie

De voorgenomen plaatsing van een reclamezuil op de Zuiddijk is niet onopgemerkt gebleven. Inwoners van Beemster zijn in grote getalen opgestaan tegen de dreigende veramerikanisering van de polder. Helaas lopen zij daarbij op tegen een stevig dichtgemetselde bureaucratische muur die inwoners en politiek maar al te vaak van elkaar scheidt.

Het is donderdag 19 december 2024. De gemeenteraad begint aan zijn laatste vergadering voor het kerstreces. De publieke tribune is nagenoeg leeg. De agenda daarentegen rijkelijk gevuld, met onder andere een motie over de digitale reclamezuil. Deze motie, ingediend door GBP, GroenLinks, FVD, VVD en PB21 verzoekt het college de vergunningsaanvraag voor de reclamezuil voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit omdat er volgens deze partijen, in tegenstelling tot het standpunt van burgemeester en wethouders, wel degelijk sprake is van een ‘grote maatschappelijke impact’: een petitie tegen de komst van het reclamebord werd namelijk meer dan 800 keer ondertekend.

De misrekening van het college over de verwachte geringe maatschappelijke impact is tot daaraan toe. Maar hoe moemakend de bijdragen van coalitiepartijen! Raadsleden, waaronder die van de Stadspartij/Beemsterpolderpartij, die in plaats van de materie rechttoe rechtaan te bespreken in de gemeenteraad, verwijzen naar een afstandelijke bezwaarcommissie die op basis van louter procedurele gronden toetst of het college een juiste beslissing heeft genomen. De partijen die tegen de motie hebben gestemd (Stadspartij/BPP, PvdA, CDA en Ouderenpartij AOV), zijn dezelfde partijen die in verkiezingstijd het motto ‘van buiten naar binnen werken’ hanteren, maar als inwoners van zich laten horen, niet thuisgeven.

Wat in deze kwestie een ‘juiste beslissing’ is, met andere woorden, of de komst van de reclamezuilen een grote maatschappelijke impact heeft, is bij uitstek een vraag die beantwoord dient te worden door de volksvertegenwoordiging, wiens taak het is een beeld te schetsen van de standpunten van de bevolking. Iets waarvoor een juridische bezwaarcommissie, die geen enkele inwoner vertegenwoordigd, in deze dus niet geschikt is.

In 2025 zal GBP zich voortvarend inzetten om de verbinding tussen inwoners en de volksvertegenwoordiging te versterken. Wij kijken ernaar uit om de stem van de inwoner naar het stadhuis te brengen. U bent dan ook van harte uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan. Hopelijk tot ziens!

Jordi Albers

Fractievoorzitter GBP

Email: info@gbpurmerend.nl

Deze column verscheen eerder in verkorte vorm in de rubriek ‘Reactie uit de Fractie’ in het Nieuwsblad Purmerend

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *