Te weinig sociale huur in project Terrazza, motie GBP aangenomen
Het woningbouwproject ‘Terrazza’ in het Waterlandkwartier voldoet niet aan de gestelde eisen op het gebied van woningbouwprogrammering. De gemeenteraad heeft namelijk vastgesteld dat minimaal 30% van de te bouwen woningen sociale huurwoningen moeten zijn. In het voorliggende project wordt dit percentage niet gehaald. Om deze reden heeft GBP een motie ingediend, die het college verzoekt dit tekort zo spoedig mogelijk te compenseren.
Voorstel Terrazza
Tijdens de vergadering van 20 april werd de Raad voorgesteld een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van 291 woningen, 6 bedrijfsunits en een parkeergarage op de plek van de voormalige meubelzaak MartsMeubels. Dit is het eerste grootschalige project dat binnen de kaders van het Waterlandkwartier gerealiseerd kan gaan worden. Het college is van plan in dit gebied veel woningen bij te bouwen.
Verdichting
Gemeentebelangen is geen groot voorstander van de transformatie van het Waterlandkwartier. In plaats van het alsmaar verder ‘verdichten’ van de stad zijn wij van mening dat er buiten de stadsgrenzen moet worden gebouwd. Het bouwen van duizenden woningen binnen de stadsgrenzen leidt tot een afname van de leefbaarheid waardoor de menselijke maat verdwijnt. Zo zullen inwoners in veel gevallen geen recht meer hebben op een parkeerplaats, waardoor ze aangewezen zijn op deelauto’s. Bovendien passen hoge torens simpelweg niet bij het Purmerends karakter. Maar, gezien de dringende behoefte aan meer betaalbare woningen, keek de fractie van GBP welwillend naar het voorstel.
Betaalbaarheid
Het voorstel voldeed echter niet aan onze wensen op het gebied van betaalbaarheid. In het coalitieakkoord is afgesproken dat woningbouwprojecten in het Waterlandkwartier moeten voldoen aan de regel 30-40-30. Dit betekent 30% sociale huurwoningen moeten zijn, 40% middensegment en 30% vrije sector. In dit voorstel werd zowel de 30% sociale huur als de 40% middensegment niet gehaald. Als reden voor het niet hebben voldaan aan de afgesproken 30% gaf de wethouder aan dat de woningen ook allure moeten hebben en er fraai uit moeten zien. Wat GBP betreft schoot deze argumentatie echt tekort. Daarom kwam GBP, samen met Fractie Schaaij en D66, met een voorstel die het college verzocht het tekort aan sociale huur in dit plan zo spoedig mogelijk te compenseren. De motie werd aangenomen met 32 stemmen voor en 4 tegen. Omdat het spoedig bouwen van betaalbare woningen belangrijk is voor Gemeentebelangen, en de betaalbaarheid door het aannemen van de motie is geborgd, heeft GBP uiteindelijk voor het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen gestemd.