‘Zonder referendum geen fusie’

‘Zonder referendum geen fusie’

Gemeentebelangen Purmerend ziet een referendum als middel om inwoners te bevragen over onderwerpen die spelen en enorm belangrijk zijn voor de toekomst van de stad. Daarom wil GBP een referendum over de fusie met de Beemster. Zonder referendum geen fusie.

Door het houden van een referendum kunnen alle voor- en nadelen van een fusie aan bod komen en kunnen inwoners afwegen of het wel of niet wenselijk is dit voort te zetten. Tot nu toe blijken alleen de voordelen (welke dat ook zijn) aan bod komen en te weinig de nadelen. Deze nadelen kwamen aan bod bij een onderzoek van een hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen, begin dit jaar.

Een van de belangrijkste bezwaren is dat er na een fusie vaak een veel lagere opkomst is bij gemeenteraadsverkiezingen. Ook wordt er door fusies niet meer of beter samengewerkt en biedt het geen schaalvoordelen. Genoeg reden om de nadelen eens tegen het licht te houden. Door alle raadsleden en ambtenaren is hard gewerkt aan de fusie, maar deze nadelen en het betrekken van inwoners met de vraag ‘wilt u deze fusie wel?’ is niet gebeurd. Dit vragend aan de Stadspartij, kwam helaas het antwoord dat ze niet in wilden gaan op de nadelen van de fusie.

Als de fusie er toch moet komen, zijn er een aantal uitgangspunten wat Gemeentebelangen betreft: (1) er mogen geen lastenverzwaringen komen voor Purmerenders, (2) er komen niet meer wethouders bij en (3) dus een referendum onder onze inwoners.

Een verrassende wending kwam bij de SP vandaan. De partij stelt voor de fusie te zijn, terwijl in het verkiezingsprogramma letterlijk staat: ‘We zorgen dat Purmerend een zelfstandige gemeente blijft. We willen democratie en bestuur zo dicht mogelijk bij de mensen houden en dat gaat niet met een fusie.’

Gemeentebelangen kiest voor directe democratie en participatie van inwoners. Lees hier meer over hoe we democratie in Purmerend bevorderen.


Lees meer recente berichten:

  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer
  • GBP stelt vragen over conceptvisie Oostflank
    Als het aan het college ligt, verrijzen er vanaf 2026 tot wel 5800 woningen op de locaties Purmer-Zuid Zuid en het golfbaanterrein. De ideeën voor grootschalige woningbouw op deze locaties bestaan al jaren en werden vaak naar achteren geschoven. In februari was het echter eindelijk zover: de conceptvisie voor de…
    Lees meer