Verhit debat over biowarmte

       
   

Verhit debat over biowarmte

Gemeentebelangen Purmerend startte tijdens de raadsvergadering een verhit debat over biowarmte. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat biomassa slecht is voor milieu en gezondheid. Zo zorgt het voor een hogere CO2-uitstoot dan kolen en is het een ‘bom onder het klimaat’. Gemeentebelangen stelde dan ook kritische vragen aan het college.

Stadsverwarming Purmerend (SVP), de hoofdleverancier van energie in Purmerend, heeft momenteel één biowarmtecentrale. Daar komt er nog een bij als het aan het college van Stadspartij, D66, AOV, CDA en PvdA ligt. Dit ondanks alle wetenschappelijke strenge bezwaren tegen deze vorm van energie.

Wat Gemeentebelangen betreft kiezen we dan ook niet voor de dure en niet-duurzame biomassa, maar voor echte duurzame energie zoals zonne-energie. Maar dat kan niet als we nu veel geld van Purmerenders gaan investeren in biomassa.

‘Voor enorm korte tijd zoveel geld uitgeven aan biomassa is géén goede investering, ook niet voor het milieu’

Omdat het college ondanks alle wetenschappelijke inzichten alsnog van plan is een tweede biowarmtecentrale te bouwen, wilde Gemeentebelangen het onderwerp gelijk uitgebreider bespreken en een motie van treurnis indienen tegen dit beleid. Dit wilden de anderen partijen helaas niet. Alleen GroenLinks en de PVV steunden ons verzoek om direct te debatteren over het besluit van het college.

Ook kiest Gemeentebelangen niet voor grote zonneweides, waarbij landbouwgrond gebruikt wordt voor zonnepanelen. Grond in onze stad dienen we te gebruiken voor woningbouw, natuurbehoud en sociale voorzieningen. Helaas kon de motie om zonneweides niet toe te staan, niet op steun rekenen.

Lees meer over de standpunten van Gemeentebelangen op gebied van milieu.


Lees meer recente berichten:

  • Blog Michel: ‘Het gemak van nee’
    Elke maand verschijnt er een blog van een van onze actieve leden, over een actueel onderwerp. Deze maand schrijft Michel van den Brun een blog. Het gaat over tegenwerking om bestaande procedures in de gemeente voor inwoners makkelijker te maken. Over het gemak van nee zeggen. Door: Michel van den…
    Lees meer
  • ‘Politiek wil windmolens rondom Purmerend’
    Een schrikbeeld voor veel inwoners: aan alle kanten van Purmerend windmolens en grote zonneweides op grond rondom onze stad. Toch kan het realiteit worden, als naar verschillende politieke partijen van Purmerend en Beemster wordt geluisterd. Het gemeentebestuur van de Beemster sluit windturbines rond Purmerend niet uit, en ook de Purmerendse…
    Lees meer
close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *