Verhit debat over biowarmte

Verhit debat over biowarmte

Gemeentebelangen Purmerend startte tijdens de raadsvergadering een verhit debat over biowarmte. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat biomassa slecht is voor milieu en gezondheid. Zo zorgt het voor een hogere CO2-uitstoot dan kolen en is het een ‘bom onder het klimaat’. Gemeentebelangen stelde dan ook kritische vragen aan het college.

Stadsverwarming Purmerend (SVP), de hoofdleverancier van energie in Purmerend, heeft momenteel één biowarmtecentrale. Daar komt er nog een bij als het aan het college van Stadspartij, D66, AOV, CDA en PvdA ligt. Dit ondanks alle wetenschappelijke strenge bezwaren tegen deze vorm van energie.

Wat Gemeentebelangen betreft kiezen we dan ook niet voor de dure en niet-duurzame biomassa, maar voor echte duurzame energie zoals zonne-energie. Maar dat kan niet als we nu veel geld van Purmerenders gaan investeren in biomassa.

‘Voor enorm korte tijd zoveel geld uitgeven aan biomassa is géén goede investering, ook niet voor het milieu’

Omdat het college ondanks alle wetenschappelijke inzichten alsnog van plan is een tweede biowarmtecentrale te bouwen, wilde Gemeentebelangen het onderwerp gelijk uitgebreider bespreken en een motie van treurnis indienen tegen dit beleid. Dit wilden de anderen partijen helaas niet. Alleen GroenLinks en de PVV steunden ons verzoek om direct te debatteren over het besluit van het college.

Ook kiest Gemeentebelangen niet voor grote zonneweides, waarbij landbouwgrond gebruikt wordt voor zonnepanelen. Grond in onze stad dienen we te gebruiken voor woningbouw, natuurbehoud en sociale voorzieningen. Helaas kon de motie om zonneweides niet toe te staan, niet op steun rekenen.

Lees meer over de standpunten van Gemeentebelangen op gebied van milieu.


Lees meer recente berichten:

  • Frank Schaaij sluit zich aan bij GBP
    Per direct sluit het onafhankelijk raadslid Frank Schaaij zich aan bij GBP. Dit betekent een versterking van de gemeenteraadsfractie van Gemeentebelangen Purmerend, die hierdoor groeit van 1 naar 2 zetels. De politieke partij Gemeentebelangen Purmerend (GBP) is opgericht in 2019. Speerpunten van GBP zijn: – Aanpakken woningnood in Purmerend –…
    Lees meer
  • ‘Op naar een betrouwbaar en transparant bestuur’ – Algemene Beschouwingen GBP
    Tijdens de Algemene Beschouwingen op 8 november deelde fractievoorzitter Jordi Albers de visie van GBP op de staat van de lokale politiek, de opgave op het gebied van wonen en over de noodzaak om beter te prioriteren. Lees hier de uitgeschreven tekst. Vertrouwen Beste Purmerenders, voorzitter,Een jaar geleden sprak ik…
    Lees meer