Verhit debat over biowarmte

Verhit debat over biowarmte

Gemeentebelangen Purmerend startte tijdens de raadsvergadering een verhit debat over biowarmte. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat biomassa slecht is voor milieu en gezondheid. Zo zorgt het voor een hogere CO2-uitstoot dan kolen en is het een ‘bom onder het klimaat’. Gemeentebelangen stelde dan ook kritische vragen aan het college.

Stadsverwarming Purmerend (SVP), de hoofdleverancier van energie in Purmerend, heeft momenteel één biowarmtecentrale. Daar komt er nog een bij als het aan het college van Stadspartij, D66, AOV, CDA en PvdA ligt. Dit ondanks alle wetenschappelijke strenge bezwaren tegen deze vorm van energie.

Wat Gemeentebelangen betreft kiezen we dan ook niet voor de dure en niet-duurzame biomassa, maar voor echte duurzame energie zoals zonne-energie. Maar dat kan niet als we nu veel geld van Purmerenders gaan investeren in biomassa.

‘Voor enorm korte tijd zoveel geld uitgeven aan biomassa is géén goede investering, ook niet voor het milieu’

Omdat het college ondanks alle wetenschappelijke inzichten alsnog van plan is een tweede biowarmtecentrale te bouwen, wilde Gemeentebelangen het onderwerp gelijk uitgebreider bespreken en een motie van treurnis indienen tegen dit beleid. Dit wilden de anderen partijen helaas niet. Alleen GroenLinks en de PVV steunden ons verzoek om direct te debatteren over het besluit van het college.

Ook kiest Gemeentebelangen niet voor grote zonneweides, waarbij landbouwgrond gebruikt wordt voor zonnepanelen. Grond in onze stad dienen we te gebruiken voor woningbouw, natuurbehoud en sociale voorzieningen. Helaas kon de motie om zonneweides niet toe te staan, niet op steun rekenen.

Lees meer over de standpunten van Gemeentebelangen op gebied van milieu.


Lees meer recente berichten:

  • Bijeenkomst GBP over de visie op de Oostflank
    Op 3 april gaat GBP graag in gesprek met inwoners en organisaties over de visie op de Oostflank. De bijeenkomst vindt plaats in de Purmerkerk vanaf 19:30 tot 21:30. Laat dit veld leegAbonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend. Naam * E-mailadres * Bedankt voor…
    Lees meer
  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer