GBP pleit voor meer gemeentelijke regie bij gebiedsontwikkeling de Koog, coalitie stemt tegen

GBP pleit voor meer gemeentelijke regie bij gebiedsontwikkeling de Koog, coalitie stemt tegen

In februari 2023 heeft de gemeenteraad de Gebiedsvisie de Koog 2040 vastgesteld. Kern van deze visie is het transformeren van de Koog naar een gebied waar wordt gewoond, gewerkt en gestudeerd. GBP is voorstander van deze ontwikkeling. Naast dat er veel woningen kunnen worden gebouwd, draagt de ontwikkeling eraan bij dat Purmerend een aantrekkelijke gemeente blijft voor Purmerendse jongeren, doordat er wordt ingezet op nieuwe onderwijsvoorzieningen en bedrijvigheid. Om de gebiedsontwikkeling te laten slagen, is GBP echter van mening dat de gemeente de regie moet pakken. Daarom diende GBP samen met D66, VVD en de PVV een voorstel in om die regie te borgen.

Gemeentelijke regie

In vergelijking met de door de raad vastgestelde Gebiedsvisie de Koog 2040, straalde de door het college gepresenteerde Ontwikkelstrategie minder ambitie uit. Zo stelt het college voor om gedurende de ontwikkeling als gemeente faciliterend op te treden, wat erop neerkomt dat de ontwikkeling vooral aan de markt wordt overgelaten. Hoewel het college stelt dat de regie wordt bewaakt door het introduceren van een spelregelkaart, biedt een spelregelkaart volgens GBP echter te weinig houvast als marktpartijen een afwachtende houding aannemen. Daarom stelden wij voor om andere instrumenten die de regie beter borgen, zoals een Publiek-private-samenwerking (PPS), te onderzoeken. In het amendement werd ook voorgesteld om als gemeente aanjager te zijn als de markt bepaalde taken niet zou oppakken.

Stationskwartier

Een tweede punt van zorg dat het amendement adresseerde, is het Stationskwartier. De ontwikkeling van dit gebied rondom Station Overwhere, een kansrijke plek voor betaalbare woningbouw, wordt als het aan het college ligt doorgeschoven naar fase 2 welke in 2030 van start moet gaan. Reden hiervoor is dat het verplaatsen van de sportvelden rondom het station op een aantal problemen stuit. Het verplaatsen van de sportvelden is echter randvoorwaardelijk om het deelgebied te ontwikkelen. Omdat de ontwikkeling van dit deelgebied belangrijk is voor het slagen van de gehele gebiedsontwikkeling, stelden GBP, VVD, D66 en PVV voor om het onderzoeken van het verplaatsen van de sportvelden naar voren te halen, zodat er op korte termijn meer duidelijkheid ontstaat voor zowel de gemeente als de sportverenigingen.

Minder ambitie bij de coalitie

Wethouder Verkroost (CDA) gaf aan dat het wijzigingsvoorstel in lijn lag met de plannen van het college. Het voorstel zou de ontwikkeling van de Koog dus geenzins hinderen. Desondanks gaven de coalitiepartijen eensgezind aan geen reden te zien om de regie over de gebiedsontwikkeling te verstevigen. Nico de Lange (Stadspartij/BPP) gaf zelfs aan dat de Stadspartij/BPP vooral aan de slag wil met woningbouw op de Oostflank, ‘dat is veel belangrijker’. Wat GBP betreft is de ontwikkeling van de Koog minstens zo belangrijk als de ontwikkeling van de Oostflank. Veel jongeren in Purmerend zijn op zoek naar een woning. GBP vindt De Koog de uitgelezen plek om deze vraag op te vangen, en zal hiervoor blijven pleiten.

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *