Blog Rijn: ‘Spreken is zilver en ons zwijgen is goud’

Blog Rijn: ‘Spreken is zilver en ons zwijgen is goud’

Elke maand verschijnt er een blog van een van onze actieve leden, over een actueel onderwerp. Deze maand schrijft Rijn Buskoop een blog. Het gaat over de onzin van het hebben van de helft aan spreektijd ten opzichte van de meeste fracties in de gemeenteraad.

Door: Rijn Buskoop, raadslid en penningmeester

Allerlei zaken omtrent de gemeenteraad zijn vastgelegd in het Reglement van Orde. Zo staat erin hoeveel spreektijd fracties krijgen toegemeten. In Purmerend heeft elke fractie tien minuten per commissie- of raadsvergadering. De uitzondering is bij een afsplitsing van een partij, want dan krijgt die afsplitsing een spreektijdbeperking opgelegd. Waarom eigenlijk?

Men keurt de splitsing af, vindt het slecht voor de democratie? Natuurlijk mag je er alles van vinden, prima, maar andere partijen gaan daar niet over. Er zijn partijen in de raad die, als moraalridders anderen de maat nemen, er goed aan zouden doen om eens achterom te kijken naar hun eigen geschiedenis. Zonder kennis over achtergrond en feiten, beoordeeld en veroordeeld men de nieuwe ontstane fractie. Denkt men door spreektijdbeperking de democratie een dienst te bewijzen? Juist het tegenovergestelde is het geval. Het wordt niet democratischer door de oppositie het zwijgen op te leggen.

In de gemeenteraad zijn alle fracties gelijk, maar de één is meer gelijk dan de ander, zullen we maar zeggen. Zo heeft Gemeentebelangen slechts vijf minuten spreektijd. De spreektijd en eventuele wijzigingen hiervan worden vastgelegd in het Reglement van Orde. Wijzigingen worden besproken in het fractievoorzittersoverleg, en uiteindelijk over gestemd in de gemeenteraad. Als je er even bij stilstaat en over nadenkt, is er iets bijzonder aan de hand.

De coalitiepartijen hebben een meerdereheid in de raad en dus bepalen zij en hebben zij belang bij een spreektijdbeperking van een oppositiepartij. Eigenbelang! Dus hier is sprake van belangenverstrengeling en is de integriteit in het geding.

Gemeentebelangen speelt de wedstrijd van begin af aan op een ongelijk speelveld. Het is voor andere partijen, en niet alleen coalitiepartijen, wel handig om GBP op deze manier de mond te snoeren. Gemeentebelangen Purmerend heeft, net als de andere fracties, recht op tien minuten spreektijd!


Al in 2019, toen Gemeentebelangen nog tien minuten spreektijd had, spraken we ons al uit tegen ongelijkheid in de gemeenteraad.

Lees meer recente berichten:

  • GBP stelt vragen over conceptvisie Oostflank
    Als het aan het college ligt, verrijzen er vanaf 2026 tot wel 5800 woningen op de locaties Purmer-Zuid Zuid en het golfbaanterrein. De ideeën voor grootschalige woningbouw op deze locaties bestaan al jaren en werden vaak naar achteren geschoven. In februari was het echter eindelijk zover: de conceptvisie voor de…
    Lees meer
  • Gemeente onderzoekt haalbaarheid bushalte de Keyser
    GBP vindt het belangrijk dat alle wijken en dorpen in de gemeente Purmerend goed bereikbaar zijn. Op dit moment zijn sommige plekken echter minder goed bereikbaar dan gewenst, de Beemster in het bijzonder. Veel inwoners van de gemeente Beemster geven dan ook aan dat er behoefte is aan meer buslijnen…
    Lees meer