Blog Michel: ‘Het gemak van nee’

       
   

Blog Michel: ‘Het gemak van nee’

Elke maand verschijnt er een blog van een van onze actieve leden, over een actueel onderwerp. Deze maand schrijft Michel van den Brun een blog. Het gaat over tegenwerking om bestaande procedures in de gemeente voor inwoners makkelijker te maken. Over het gemak van nee zeggen.

Door: Michel van den Brun, voorzitter

Bram Buskoop heeft als GBP-raadslid bij de laatste raadsvergadering het voorstel gedaan om de onmogelijk ingewikkelde procedure om een gemeentelijk referendum te houden, een klein stapje burger-vriendelijker te maken. In plaats van de eis aan tweehonderd individuele initiatiefnemers om naar het Stadhuis te gaan en daar van alles en nog wat in te vullen, zou het voor burgers al veel prettiger zijn als ze hun steun via internet kunnen geven. De meeste van de politieke partijen, die kennelijk helemaal niet zitten te wachten op inbreng vanuit de Purmerenders, kozen voor het gemak van ‘Nee’; we wachten tot Sint Juttemis, en dan zien we wel weer verder.

De digitalisering, de sociale media en de online communicatie heeft het te makkelijk gemaakt om niet te doen, op het duimpje naar beneden of om op ‘Nee’ te klikken. OM dingen af te wijzen en niet geconfronteerd te worden met de gevolgen van je keuze. We hebben een samenleving gecreëerd, waar o.a. door de grote afstand tussen de ‘beslissers’ en de gevolgen zo groot is, dat ‘Nee’ zeggen heel erg makkelijk wordt gemaakt.

Daarnaast kun je door een gebrek aan de directe verbinding met de ‘slachtoffers’ van je ‘Nee’ of de waarheid verbuigen door te zeggen dat het probleem er niet is, of volhouden dat je ‘Nee’ geen gevolgen heeft. Zeg je nee tegen een hulpverzoek aan de deur, dan heb je een onprettige situatie gecreëerd. Zeg je nee tegen het lenigen van de nood van veel vluchtelingen of arme Purmerenders, dan is dat slechts een vinkje op een beslisformulier. Zeg je nee tegen je collega’s op het werk, dan wordt dat als oncollegiaal gezien. Maar zeg je ‘Nee’ tegen al je burgers, dan is dat een klik op het scherm.

Samen wonen, samen werken, samen leven (het motto van GBP) is gebaat bij het minder makkelijk maken van de ‘Nee’-stem, door de beslissers de plicht te geven de betrokken Purmerenders zelf te informeren over hun ‘Nee’ en het ‘slechte nieuws’ te brengen van hun keuze. Als de ‘Nee’-stemmers de Purmerenders zelf moeten uitleggen waarom zij het referendum niet toegankelijker willen maken, dan kunnen de kiezers zelf een keuze maken: vinden we een ‘Nee’ tegen onze inspraakkansen erg of niet.


Lees meer recente berichten:

  • Mooie Kerst en gelukkig 2021!
    Gemeentebelangen Purmerend wenst alle inwoners een mooie Kerst en een gelukkig 2021! Samen zetten we ons volgend jaar ook weer in voor meer betaalbare woningen en meer directe democratie. 2020 was voor veel mensen een zwaar jaar. Niet alleen door corona, maar ook doordat huizen steeds duurder worden, de zorgkosten…
    Lees meer
  • Geen extra informatie over inspraak, raad tegen
    De gemeenteraad heeft een voorstel om informatie te verstrekken over inspraak afgewezen. Gemeentebelangen diende deze motie samen met PvSP en D66. Door het plan zouden inwoners fysiek en digitaal beter op de hoogte worden gebracht van de inspraakmogelijkheden.
close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *