Raad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen

Raad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen

De gemeenteraad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen. Dat bleek tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. Alleen Gemeentebelangen en Hart van Purmerend zijn tegen een tweede biomassacentrale op dit moment.

Gemeentebelangen diende voor de raadsvergadering een motie in die ertoe opriep om de plannen voor een tweede biomassacentrale te staken. Daarnaast moest de gemeente eerst een langetermijnvisie op energie opstellen. Daarna konden plannen worden gemaakt voor nieuwe centrales. Helaas besteed RTV Purmerend geen aandacht voor dit deel van het verhaal en ging het vooral over de niet-uitvoerbare motie van GroenLinks.

Ook D66 en GL willen meer biomassa

Een meerderheid wilde echter dat de tweede biomassacentrale er gewoon kwam, waaronder ook D66 en GroenLinks – landelijk uitgesproken tegenstander van biomassa. Daardoor zal het gebruik van biomassa in onze regio verder toenemen. Dit ten koste van het gebruik van gas, dat meer CO2 uitstoot. GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop: “Het is jammer dat partijen niet willen discussiëren over een langetermijnvisie op energiegebied en nu snel meer biomassa in Purmerend. Vooral dat GroenLinks landelijk een motie indiende om geen nieuwe biomassacentrale te bouwen en hier lokaal hartelijk instemt, verbaast ons.”

Gemeentebelangen wil dat we in Purmerend overstappen op nieuwe, meer innovatieve vormen van energie dan het verbranden van bomen en resthout. Daarom moet de gemeente een visie ontwikkelen waar ook nieuwe technologieën in zijn meegenomen. Hierbij valt te denken aan geothermie en aquathermie. In de tussentijd kan de gemeente de gasaansluitingen behouden. Zo voorkomen we dat we vele miljoenen investeren in een centrale die we over enkele tientallen jaren weer moeten slopen.

Bekijk hier de tekst van de motie, uitgesproken door GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop

Voor de tweede biomassacentrale

  • VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Leefbaar Purmerend, Stadspartij, AOV

Tegen de tweede biomassacentrale

  • Gemeentebelangen Purmerend, Hart van Purmerend

Centrale kan niet worden omgebouwd

Saillant detail is dat ook GroenLinks een motie indiende omtrent biomassa, maar dan om de te bouwen centrale in de toekomst om te bouwen naar een centrale voor alternatieve energie, zoals aquathermie. Dit bleek echter helemaal niet mogelijk te zijn. Alsnog stemde GroenLinks in met de komst van een tweede biomassacentrale.

GBP kiest dus voor een langetermijnvisie, in plaats van veel te snel handelen. Samen maken we een energievisie voor de toekomst. Wilt u meer weten over onze standpunten? Kijk dan hier! En volg ons op Facebook en Twitter, als u dat nog niet doet.


Lees meer recente berichten:

  • Maak kennis met de lokale politiek!
    Je hebt je altijd al geïnteresseerd voor politiek. Je zou daar best iets mee willen doen, maar het komt er nooit van. Grijp dan nu je kans! Gemeentebelangen Purmerend (GBP) organiseert op woensdag 28 augustus vanaf 19:30, in samenwerking met Kennispunt Lokale Politieke Partijen, een avond waar je kennis kunt…
    Lees meer
  • GBP kiest voor investeringen in woningbouw en veiligheid – Voorjaarsnota 2024
    Op donderdag 20 juni vergaderde de gemeenteraad over de Voorjaarsnota 2024. Een belangrijk moment, gezien de Voorjaarsnota in grote lijnen de kaders voor de begroting van de gemeente meegeeft. Politieke partijen geven aan waaraan de gemeente volgens hun aandacht en geld zou moeten besteden. Als het aan GBP ligt, zijn…
    Lees meer