Raad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen

Raad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen

De gemeenteraad wil een nieuwe biomassacentrale bouwen. Dat bleek tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. Alleen Gemeentebelangen en Hart van Purmerend zijn tegen een tweede biomassacentrale op dit moment.

Gemeentebelangen diende voor de raadsvergadering een motie in die ertoe opriep om de plannen voor een tweede biomassacentrale te staken. Daarnaast moest de gemeente eerst een langetermijnvisie op energie opstellen. Daarna konden plannen worden gemaakt voor nieuwe centrales. Helaas besteed RTV Purmerend geen aandacht voor dit deel van het verhaal en ging het vooral over de niet-uitvoerbare motie van GroenLinks.

Ook D66 en GL willen meer biomassa

Een meerderheid wilde echter dat de tweede biomassacentrale er gewoon kwam, waaronder ook D66 en GroenLinks – landelijk uitgesproken tegenstander van biomassa. Daardoor zal het gebruik van biomassa in onze regio verder toenemen. Dit ten koste van het gebruik van gas, dat meer CO2 uitstoot. GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop: “Het is jammer dat partijen niet willen discussiëren over een langetermijnvisie op energiegebied en nu snel meer biomassa in Purmerend. Vooral dat GroenLinks landelijk een motie indiende om geen nieuwe biomassacentrale te bouwen en hier lokaal hartelijk instemt, verbaast ons.”

Gemeentebelangen wil dat we in Purmerend overstappen op nieuwe, meer innovatieve vormen van energie dan het verbranden van bomen en resthout. Daarom moet de gemeente een visie ontwikkelen waar ook nieuwe technologieën in zijn meegenomen. Hierbij valt te denken aan geothermie en aquathermie. In de tussentijd kan de gemeente de gasaansluitingen behouden. Zo voorkomen we dat we vele miljoenen investeren in een centrale die we over enkele tientallen jaren weer moeten slopen.

Bekijk hier de tekst van de motie, uitgesproken door GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop

Voor de tweede biomassacentrale

  • VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Leefbaar Purmerend, Stadspartij, AOV

Tegen de tweede biomassacentrale

  • Gemeentebelangen Purmerend, Hart van Purmerend

Centrale kan niet worden omgebouwd

Saillant detail is dat ook GroenLinks een motie indiende omtrent biomassa, maar dan om de te bouwen centrale in de toekomst om te bouwen naar een centrale voor alternatieve energie, zoals aquathermie. Dit bleek echter helemaal niet mogelijk te zijn. Alsnog stemde GroenLinks in met de komst van een tweede biomassacentrale.

GBP kiest dus voor een langetermijnvisie, in plaats van veel te snel handelen. Samen maken we een energievisie voor de toekomst. Wilt u meer weten over onze standpunten? Kijk dan hier! En volg ons op Facebook en Twitter, als u dat nog niet doet.


Lees meer recente berichten:

  • Bijeenkomst GBP over de visie op de Oostflank
    Op 3 april gaat GBP graag in gesprek met inwoners en organisaties over de visie op de Oostflank. De bijeenkomst vindt plaats in de Purmerkerk vanaf 19:30 tot 21:30. Laat dit veld leegAbonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend. Naam * E-mailadres * Bedankt voor…
    Lees meer
  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer