College wil geen regels voor woningverhuur toeristen

College wil geen regels voor woningverhuur toeristen

Het toerisme in Purmerend groeit en meer toeristen overnachten in Purmerend. Tenminste, als het aan het college ligt is dit de toekomst. Gemeentebelangen wil dan ook regels voor woningverhuur aan toeristen. Wethouder Kroese vindt dit niet nodig.

In Amsterdam hebben woningen en soms hele straten geen vaste bewoner meer. Deze woningen worden namelijk permanent verhuurd aan buitenlandse toeristen. De gemeente Amsterdam stelt dan ook steeds meer regels in, zoals een registratieplicht en een maximum aantal dagen van verhuur. Zo wordt voorkomen dat deze woningen volledig aan de woningmarkt worden onttrokken.

College wil in Purmerend geen regels

Wethouder Kroese (PvdA) wil in Purmerend geen regels stellen om ongewenste praktijken van het verhuren van woningen aan toeristen te voorkomen. Handhaving kost volgens hem te veel tijd en daarom hoeven er geen regels te komen. Het college gaat dus helaas niks doen tegen woningeigenaren die het hele jaar hun woning verhuren aan toeristen. Het is opvallend dat de PvdA-wethouder geen regels wil, want in 2017 pleitte de PvdA Purmerend nog júist voor extra regels omtrent woningverhuur.

Gemeentebelangen vindt het opvallend dat het college geen actie wil ondernemen. De gemeente hoort wat GBP betreft meer regels in te stellen om de woningzoekers te beschermen. Als handhaving tijd en dus geld kost, dan zij dat zo. Onze partij steunt de lijn van het college dan ook niet.

‘Ongewenste woningverhuur toeristen voorkomen’

Gezien de wooncrisis is elke woning die het hele jaar wordt verhuurd aan toeristen er een te veel. GBP wil dan ook voorkomen dat woningeigenaren hun woning het hele jaar kunnen verhuren. Fractievoorzitter Bram Buskoop heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de wankele argumentatie van het college.

Buskoop: “Voor Gemeentebelangen is het van belang dat woningen beschikbaar blijven voor Purmerenders. Dat het college geen regels wil omdat ze die anders ook moeten gaan handhaven, vind ik gek. GBP wil wél regels stellen, want alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat woningen niet permanent worden verhuurd aan toeristen.”

Voorstellen van Gemeentebelangen

Het is niet de bedoeling dat er woningen permanent worden verhuurd aan toeristen en de eigenaar elders woont. Zeker niet terwijl in Purmerend een grote wooncrisis is. Toch gebeurt dat nu. Daarom doet Gemeentebelangen de volgende voorstellen:

  • Stel een verplichte registratieplicht in voor woningeigenaren die hun woning willen verhuren aan toeristen, zo heeft de gemeente een duidelijk overzicht.
  • Maximaliseer het aantal dagen dat een woningeigenaar zijn of haar woning mag verhuren aan toeristen tot 60 dagen per kalenderjaar.
  • Overtreders van de regels kunnen rekenen op een fikse boete. Mensen die geen rekening houden met de wooncrisis, en vooral geld willen verdienen aan de verhuur van woningen aan toeristen, hoeven niet te rekenen op steun.

Lees hier meer over de standpunten van Gemeentebelangen. Bent u het met ons eens? Word dan lid van dé lokale partij van Purmerend!


Lees meer recente berichten:

  • Bijeenkomst GBP over de visie op de Oostflank
    Op 3 april gaat GBP graag in gesprek met inwoners en organisaties over de visie op de Oostflank. De bijeenkomst vindt plaats in de Purmerkerk vanaf 19:30 tot 21:30. Laat dit veld leegAbonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend. Naam * E-mailadres * Bedankt voor…
    Lees meer
  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer