College wil geen regels voor woningverhuur toeristen

       
   

College wil geen regels voor woningverhuur toeristen

Het toerisme in Purmerend groeit en meer toeristen overnachten in Purmerend. Tenminste, als het aan het college ligt is dit de toekomst. Gemeentebelangen wil dan ook regels voor woningverhuur aan toeristen. Wethouder Kroese vindt dit niet nodig.

In Amsterdam hebben woningen en soms hele straten geen vaste bewoner meer. Deze woningen worden namelijk permanent verhuurd aan buitenlandse toeristen. De gemeente Amsterdam stelt dan ook steeds meer regels in, zoals een registratieplicht en een maximum aantal dagen van verhuur. Zo wordt voorkomen dat deze woningen volledig aan de woningmarkt worden onttrokken.

College wil in Purmerend geen regels

Wethouder Kroese (PvdA) wil in Purmerend geen regels stellen om ongewenste praktijken van het verhuren van woningen aan toeristen te voorkomen. Handhaving kost volgens hem te veel tijd en daarom hoeven er geen regels te komen. Het college gaat dus helaas niks doen tegen woningeigenaren die het hele jaar hun woning verhuren aan toeristen. Het is opvallend dat de PvdA-wethouder geen regels wil, want in 2017 pleitte de PvdA Purmerend nog júist voor extra regels omtrent woningverhuur.

Gemeentebelangen vindt het opvallend dat het college geen actie wil ondernemen. De gemeente hoort wat GBP betreft meer regels in te stellen om de woningzoekers te beschermen. Als handhaving tijd en dus geld kost, dan zij dat zo. Onze partij steunt de lijn van het college dan ook niet.

‘Ongewenste woningverhuur toeristen voorkomen’

Gezien de wooncrisis is elke woning die het hele jaar wordt verhuurd aan toeristen er een te veel. GBP wil dan ook voorkomen dat woningeigenaren hun woning het hele jaar kunnen verhuren. Fractievoorzitter Bram Buskoop heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over de wankele argumentatie van het college.

Buskoop: “Voor Gemeentebelangen is het van belang dat woningen beschikbaar blijven voor Purmerenders. Dat het college geen regels wil omdat ze die anders ook moeten gaan handhaven, vind ik gek. GBP wil wél regels stellen, want alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat woningen niet permanent worden verhuurd aan toeristen.”

Voorstellen van Gemeentebelangen

Het is niet de bedoeling dat er woningen permanent worden verhuurd aan toeristen en de eigenaar elders woont. Zeker niet terwijl in Purmerend een grote wooncrisis is. Toch gebeurt dat nu. Daarom doet Gemeentebelangen de volgende voorstellen:

 • Stel een verplichte registratieplicht in voor woningeigenaren die hun woning willen verhuren aan toeristen, zo heeft de gemeente een duidelijk overzicht.
 • Maximaliseer het aantal dagen dat een woningeigenaar zijn of haar woning mag verhuren aan toeristen tot 60 dagen per kalenderjaar.
 • Overtreders van de regels kunnen rekenen op een fikse boete. Mensen die geen rekening houden met de wooncrisis, en vooral geld willen verdienen aan de verhuur van woningen aan toeristen, hoeven niet te rekenen op steun.

Lees hier meer over de standpunten van Gemeentebelangen. Bent u het met ons eens? Word dan lid van dé lokale partij van Purmerend!


Lees meer recente berichten:

 • ‘Gemeente controleert hout Stadsverwarming niet’
  De gemeente Purmerend controleert niet waar het hout dat wordt gebruikt bij de Stadsverwarming Purmerend (SVP) vandaan komt. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop. Onder meer naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma De Hofbar, stelde Gemeentebelangen vragen aan het college van B&W. In de…
  Lees meer
 • Mooie Kerst en gelukkig 2021!
  Gemeentebelangen Purmerend wenst alle inwoners een mooie Kerst en een gelukkig 2021! Samen zetten we ons volgend jaar ook weer in voor meer betaalbare woningen en meer directe democratie. 2020 was voor veel mensen een zwaar jaar. Niet alleen door corona, maar ook doordat huizen steeds duurder worden, de zorgkosten…
  Lees meer

close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *