Raadslid Schaaij over de financiën van de gemeente Purmerend: ‘Ongeremd geld uitgeven verbaast mij’

Raadslid Schaaij over de financiën van de gemeente Purmerend: ‘Ongeremd geld uitgeven verbaast mij’

Inkomsten en uitgaven

De inkomsten van de Gemeente Purmerend bestaan voor ruim 70% uit bijdragen van de Rijksoverheid. Zonder deze bijdragen zou de gemeente niet kunnen functioneren en haar taken niet kunnen uitvoeren.
Hoewel het Rijk dus grotendeels gaat over onze inkomsten als gemeente, gaat de gemeenteraad van Purmerend over de uitgaven. En de gemeenteraad van Purmerend geeft véél uit. Waarschijnlijk zal Purmerend in 2023 ruim 2 miljoen meer uitgeven dan er binnenkomt. De wethouder financiën krijgt het huishoudboekje van de gemeente nu dus al niet sluitend.

Het ‘ravijn’

De Rijksoverheid gaat bezuinigen op de bedragen die zij aan de gemeentes overmaken. De gemeente Purmerend verwacht als gevolg daarvan in 2026 een tekort van maar liefst 11 miljoen. In ambtenarentaal wordt dit het financiële ravijnjaar genoemd.

Met de bodem van de gemeentelijke schatkist in zicht zien we tot onze grote verbazing dat de gemeenteraad van Purmerend ongeremd geld blijft uitgeven. Partijen als de Stadspartij/BPP hebben voor de verkiezingen een buitenzwembad beloofd, en dus geven zij daar 11 miljoen euro aan uit. Voor een experiment met de manier waarop afval wordt ingezameld wil een Stadspartij-wethouder ook nog eens bijna 6 miljoen uitgeven. En dan is deze maand ook nog besloten om P3 (een modern gebouw dat pas 17 jaar oud is) voor bijna 7 miljoen te gaan verbouwen. De coalitiepartijen Stadspartij/BPP, PvdA, CDA en het AOV stemden overal mee in.

De keuze van GBP

Gemeentebelangen Purmerend vindt het onverstandig om nu met geld te smijten om ‘leuke dingen voor de mensen’ te realiseren en daar goede sier mee te maken. Als de gemeentelijke schatkist leeg is zal dit leiden tot hogere heffingen (Onroerende Zaakbelasting / OZB) of minder uitgaven. Met het huidige tempo waarop het geld wordt uitgegeven heeft de gemeente binnen afzienbare tijd niet meer genoeg geld voor behoorlijk onderhoud van wegen, bruggen en groen. Maar ook de huisvesting van scholen, sporthallen, de bibliotheek en culturele en sportevenementen kunnen in gevaar komen.

Dit is waarom Gemeentebelangen Purmerend tegen het buitenzwembad, omgekeerd afvalinzamelen en de verbouwing van de P3 heeft gestemd. Niet omdat we tegen zwemonderwijs, afvalscheiding of een poppodium zijn, maar juist omdat we graag zien dat deze belangrijke faciliteiten voor onze inwoners ook in de toekomst nog kunnen blijven bestaan.

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *