Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie

Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie

Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder af te schalen. Onbegrijpelijk, aldus verschillende regioraadsleden.

EBS

Een van de mogelijke gevolgen van de verdere afschaling, is dat de bussen nog voller komen te zitten dan nu al het geval is, waardoor reizigers die op latere haltes instappen niet meer kunnen meereizen. Regioraadsleden Albers (Gemeentebelangen Purmerend), Karregat (VVD Edam-Volendam), Molenaar (Volendam ’80), Van Berkum (PvdA Waterland), Verhoef (VVD Landsmeer) en Schelling (D66 Landsmeer) stellen daarom onder andere de vraag of het afschalen van de dienstregeling wel is toegestaan, en of het Dagelijks Bestuur van mening is dat EBS een uiterste inspanning heeft geleverd om de versobering van de dienstregeling te voorkomen. Sinds de start van de concessie is EBS de afspraken al meermaals niet nagekomen, en ontvangt daarom binnenkort een boete.

Onorthodoxe oplossingen

De raadsleden stellen het Dagelijks Bestuur tevens een vraag die bij heel veel inwoners leeft: ‘Hoe verwacht het Dagelijks Bestuur dat potentiële nieuwe gebruikers van het openbaar vervoer ervan worden overtuigd om de auto te laten staan, als er tijdens verwachte extra drukte door de werkzaamheden aan de A7 minder bussen gaan rijden?’. Ook wordt er gevreesd dat het mogelijk falen van de OV-sector gedurende de periode waarin de werkzaamheden worden verricht, het imago van het openbaar vervoer op de lange termijn zal schaden. Daarom moet er wat de indieners betreft worden nagedacht over onorthodoxe oplossingen.

Inhuren private bedrijven

Een van de oplossingen die wordt voorgesteld is het inhuren van andere bedrijven: ‘Is het mogelijk om op korte termijn private bedrijven in te huren om ervoor te zorgen dat het aantal ritten tijdens de werkzaamheden aan de A7 niet lager wordt?’. Albers (GBP): ‘Veel reizigers zitten nu vaak al als sardientjes in een blik. Straks neemt het aantal reizigers met 300% toe, maar gaan de bussen minder vaak rijden. Dat betekent gewoon dat veel mensen straks niet meer met de bus meekunnen. Omdat EBS nog steeds verzaakt zijn afspraken na te komen, stellen wij nu voor om private bedrijven en noodpersoneel in te huren. Nood breekt wet!’.

De regioraadsleden verzoeken het Dagelijks Bestuur de vragen nog voor aanvang van de werkzaamheden te beantwoorden.

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *