Gemeentebelangen: ‘Zondag rustdag’

Gemeentebelangen: ‘Zondag rustdag’

Vroeger was zondag een rustdag voor mensen. Na een week hard werken was er tijd en ruimte voor gezin, familie en vrienden. Voor zaken die belangrijk zijn in het leven. Tegenwoordig leven we in een zogeheten 24-uurseconomie. Dat schaadt de maatschappij. Er moet weer ruimte komen om met elkaar te zijn. Ruimte voor rust.

Sinds het neoliberalisme van de jaren ’80, wat tot in onze huidige tijd nog steeds in alle aspecten van het leven doorgang vindt, zijn kapitalisme en individualisme steeds meer weerklank. Dat individualisme is doorgeslagen, zo beamen veel wetenschappers al langer. Er is te veel focus op geld, op werk, op economie, op status. En te weinig focus op gezin, familie, vrienden, samenleving.

Een klein onderdeel van die kentering naar het ‘individualistisch kapitalisme’ is de 24-uurseconomie. Ergerlijk is het dan ook voor iedereen die dezelfde trend in de samenleving ziet, dat er steeds vaker ook op zondag gewerkt wordt – soms moeten bedrijven zelfs verplicht open op zondag! Dat gaat natuurlijk wel heel ver. Gemeentebelangen ziet de ‘vereconomisering’ van onze samenleving ook als een probleem en wil hier het gesprek over aangaan in en met de samenleving.

Zondag zou een algemene rustdag moeten zijn. Voor iedereen. Niet omdat mensen op zondag naar de kerk moeten (maar natuurlijk is daar ruimte voor), maar omdat we dan een dag hebben die níet in het teken staat van werken, geld verdienen, economie en al dat soort termen. Zondag is een dag voor de samenleving, voor rust en voor gezin. Zo maken we een kleine stap in het stoppen van doorgeslagen individualisering.

Lees meer over de standpunten van Gemeentebelangen over de samenleving.


Lees meer recente berichten:

  • Minder bussen en geen extra treinen tijdens werkzaamheden A7: regioraadsleden komen in actie
    Op 5 april start Rijkswaterstaat met de werkzaamheden om de brug over de A7 te versterken. Weggebruikers wordt geadviseerd de auto zoveel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan met het OV te reizen. Onlangs kondigde busvervoerder EBS echter aan de dienstregeling tijdens de werkzaamheden aan de A7 verder…
    Lees meer
  • GBP stelt vragen over conceptvisie Oostflank
    Als het aan het college ligt, verrijzen er vanaf 2026 tot wel 5800 woningen op de locaties Purmer-Zuid Zuid en het golfbaanterrein. De ideeën voor grootschalige woningbouw op deze locaties bestaan al jaren en werden vaak naar achteren geschoven. In februari was het echter eindelijk zover: de conceptvisie voor de…
    Lees meer