Gemeenteraad vergadert digitaal

Gemeenteraad vergadert digitaal

De gemeenteraad vergadert digitaal. Raads- en commissievergaderingen zijn vanaf 23 april digitaal. Inwoners kunnen de vergaderingen volgen via een livestream. De vergaderingen worden live uitgezonden via RTV Purmerend.

Raads- en commissieleden konden de afgelopen weken niet discussiëren over voorstellen vanuit het college. Door de coronacrisis werden alle vergaderingen geschrapt. Nu is er een manier gevonden om de raad toch door te laten gaan.

Onderwerpen waarover veel discussie is, zoals De Woonplek, worden niet behandeld in april. Voorstellen die meer technisch van aard zijn wel. Dit zorgt ervoor dat verschillende projecten, bijvoorbeeld woningbouw, toch doorgang kunnen vinden. Inwoners kunnen zoals gebruikelijk inspreken bij de commissievergaderingen.

Alleen digitaal over het hoogst noodzakelijke

Gemeentebelangen begrijpt de noodzaak om over sommige onderwerpen snel te besluiten en hiervoor digitaal te vergaderen. Desalniettemin is het voor GBP belangrijk om voorstellen die geen haast te hebben, pas te bespreken als de raad weer fysiek bij elkaar kan komen. De stad mag niet stil komen te liggen, maar de democratie ook niet.

Tijdens de eerste vergadering van 23 april staan verschillende onderwerpen op de agenda. Zo gaat het over ondergrondse vuilcontainers bij de Julianastraat, die bewoners al langer wilde. Gemeentebelangen steunt de bewoners en is blij dat het college deze wens regelt.

Openbaarheid stukken Beusebos

Geheimhouding is ook een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. Gemeentebelangen hecht zeer veel waarde aan openbaarheid van documenten. Zo kunnen inwoners meekijken of het stadsbestuur goede keuzes maakt. Maximale transparantie is hierom een must. Alleen als er grote (financiële) nadelen zitten aan het openbaren van informatie, valt te overwegen dit niet te doen. Dit is geen regel, maar een uitzondering.

Op 23 april is onder meer het Beusebos in dit kader onderwerp van discussie. Verschillende documenten over de komst van een hotel zijn momenteel geheim en zijn dit al jaren. Het college geeft aan dat dit noodzakelijk is vanwege gevoelige informatie. Uit de stukken, die raadsleden wel kunnen inziet, staat echter meer informatie dan alleen ‘gevoelige’ informatie.

Gemeentebelangen wil tijdens de vergadering dan ook van het college horen waarom álle stukken geheim zijn en niet alleen de delen die als gevoelig zijn bestempeld. Volgens GBP is het mogelijk delen van de stukken te openbaren. Geheim waar nodig, openbaar waar kan.

Meer weten over wat Gemeentebelangen vindt van het Beusebos? Lees het bij onze standpunten over milieu.


Lees meer recente berichten:

  • GBP blij met investeringen onderwijshuisvesting
    Gemeentebelangen is blij met de investeringen die de wethouder wil doen in de onderwijshuisvesting in Purmerend. De gemeente investeert 80 miljoen euro in nieuwe gebouwen en verbouwingen van de Purmerendse basis- en middelbare scholen.
  • Fors kritiek op plannen van wethouder Kroese (PvdA)
    Omwonenden van zeven buurten in Purmerend hebben forse kritiek op wethouder Kroese (PvdA). Er zijn plannen om op deze plekken bij elkaar 207 woningen te realiseren. Maar bewoners komen nu in verzet.
close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *