Gemeenteraad vergadert digitaal

       
   

Gemeenteraad vergadert digitaal

De gemeenteraad vergadert digitaal. Raads- en commissievergaderingen zijn vanaf 23 april digitaal. Inwoners kunnen de vergaderingen volgen via een livestream. De vergaderingen worden live uitgezonden via RTV Purmerend.

Raads- en commissieleden konden de afgelopen weken niet discussiëren over voorstellen vanuit het college. Door de coronacrisis werden alle vergaderingen geschrapt. Nu is er een manier gevonden om de raad toch door te laten gaan.

Onderwerpen waarover veel discussie is, zoals De Woonplek, worden niet behandeld in april. Voorstellen die meer technisch van aard zijn wel. Dit zorgt ervoor dat verschillende projecten, bijvoorbeeld woningbouw, toch doorgang kunnen vinden. Inwoners kunnen zoals gebruikelijk inspreken bij de commissievergaderingen.

Alleen digitaal over het hoogst noodzakelijke

Gemeentebelangen begrijpt de noodzaak om over sommige onderwerpen snel te besluiten en hiervoor digitaal te vergaderen. Desalniettemin is het voor GBP belangrijk om voorstellen die geen haast te hebben, pas te bespreken als de raad weer fysiek bij elkaar kan komen. De stad mag niet stil komen te liggen, maar de democratie ook niet.

Tijdens de eerste vergadering van 23 april staan verschillende onderwerpen op de agenda. Zo gaat het over ondergrondse vuilcontainers bij de Julianastraat, die bewoners al langer wilde. Gemeentebelangen steunt de bewoners en is blij dat het college deze wens regelt.

Openbaarheid stukken Beusebos

Geheimhouding is ook een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. Gemeentebelangen hecht zeer veel waarde aan openbaarheid van documenten. Zo kunnen inwoners meekijken of het stadsbestuur goede keuzes maakt. Maximale transparantie is hierom een must. Alleen als er grote (financiële) nadelen zitten aan het openbaren van informatie, valt te overwegen dit niet te doen. Dit is geen regel, maar een uitzondering.

Op 23 april is onder meer het Beusebos in dit kader onderwerp van discussie. Verschillende documenten over de komst van een hotel zijn momenteel geheim en zijn dit al jaren. Het college geeft aan dat dit noodzakelijk is vanwege gevoelige informatie. Uit de stukken, die raadsleden wel kunnen inziet, staat echter meer informatie dan alleen ‘gevoelige’ informatie.

Gemeentebelangen wil tijdens de vergadering dan ook van het college horen waarom álle stukken geheim zijn en niet alleen de delen die als gevoelig zijn bestempeld. Volgens GBP is het mogelijk delen van de stukken te openbaren. Geheim waar nodig, openbaar waar kan.

Meer weten over wat Gemeentebelangen vindt van het Beusebos? Lees het bij onze standpunten over milieu.


Lees meer recente berichten:

  • Blog Michel: ‘Het gemak van nee’
    Elke maand verschijnt er een blog van een van onze actieve leden, over een actueel onderwerp. Deze maand schrijft Michel van den Brun een blog. Het gaat over tegenwerking om bestaande procedures in de gemeente voor inwoners makkelijker te maken. Over het gemak van nee zeggen. Door: Michel van den…
    Lees meer
  • ‘Politiek wil windmolens rondom Purmerend’
    Een schrikbeeld voor veel inwoners: aan alle kanten van Purmerend windmolens en grote zonneweides op grond rondom onze stad. Toch kan het realiteit worden, als naar verschillende politieke partijen van Purmerend en Beemster wordt geluisterd. Het gemeentebestuur van de Beemster sluit windturbines rond Purmerend niet uit, en ook de Purmerendse…
    Lees meer
close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *