Slechts 9% woningen in 2019 sociale huur

       
   

Slechts 9% woningen in 2019 sociale huur

Slechts 9% van de opgeleverde woningen in 2019 is sociale huur. Dat blijkt uit cijfers die Gemeentebelangen heeft opgevraagd bij wethouder Kroese (PvdA). GBP vindt het schokkend dat in onze gemeente zo weinig sociaal wordt gebouwd tot op heden.

Gemeentebelangen is al maanden bezig met het boven tafel halen van cijfers over het aantal opgeleverde woningen in Purmerend, uitgezet naar het type woning. Daaruit blijkt dat van alle de 737 opgeleverde woningen in 2019, er niet meer dan 67(!) sociale huurwoningen zijn, oftewel net 9%. Maar liefst 61% van de opgeleverde woningen zijn dure huur- of koopwoningen. Dat wil zeggen met een huurprijs van boven de 1.000 euro of een koopprijs van meer dan 250.000 euro.

Het overzicht van het aantal opgeleverde (sociale huur)woningen in 2019.

Kroese (PvdA): ‘Niet mijn beleid’

Wethouder Kroese verdedigt de cijfers met de stelling dat de in 2019 opgeleverde woningen niet onder zijn verantwoordelijkheid vielen. De plannen daarvoor werden namelijk opgesteld door zijn voorganger Krieger (VVD). Krieger stond erom bekend weinig sociale huurwoningen te bouwen.

Ondanks dat is huidig wethouder Kroese verantwoordelijk voor woningbouw en dus ook verantwoordelijk voor wat er in 2019 is opgeleverd. GBP zal de wethouder dan ook scherp aan de tand gaan voelen. Bram Buskoop, fractievoorzitter van GBP, zegt erover: “Het kan niet zo zijn dat in de gemeente met de ergste wooncrisis van het land, maar 9% van de opgeleverde woningen sociale huurwoning is. Wie verantwoordelijk is maakt me niet uit, maar hier moeten antwoorden op komen.”

Buskoop (GBP): ‘Meer betaalbare woningen’

Krieger, en ten dele Kroese, kiezen nog voor het niet-werkende ‘doorstroombeleid’: als er dure woningen worden neergezet, stromen mensen vanuit meer betaalbare woningen vanzelf door. Die redenatie geldt al sinds de jaren ’80 en de wooncrisis is sindsdien alleen maar erger geworden. Tijd voor nieuw beleid dus, tijd voor Gemeentebelangen!

Gemeentebelangen heeft plannen om meer betaalbare woningen te bouwen dan welke partij dan ook. Voor GBP moet minstens 40% van de nieuw te bouwen woningen sociale huur zijn en minstens 40% betaalbare middeldure huur of koop. Alleen zo lossen we de wooncrisis in onze stad op. Samenvattend wil Gemeentebelangen:

 • Minstens 40% sociale huurwoningen bij nieuwbouw.
 • Minstens 40% betaalbare huur- en koopwoningen in de vrije sector bij nieuwbouw
 • Meer voorrang voor Purmerenders bij sociale huurwoningen en middeldure huur- en koopwoningen.
 • Voorrang voor Purmerenders bij sociale huurwoningen en zover mogelijk ook in de vrije sector.
 • Alternatieve huisvesting dan sociale huurwoningen voor statushouders onderzoeken.
 • Toewerken naar een gemeentelijke woningcoöperatie, in handen van de gemeente en de huurders van de woningen. Zo kunnen huurders écht meebeslissen over hun eigen woningen.

Wilt u meer weten over onze visie op wonen in Purmerend? Kijk dan bij standpunten! En neem vooral contact op bij vragen en word lid als u het eens bent!


Lees meer recente berichten:

 • ‘Gemeente controleert hout Stadsverwarming niet’
  De gemeente Purmerend controleert niet waar het hout dat wordt gebruikt bij de Stadsverwarming Purmerend (SVP) vandaan komt. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van GBP-fractievoorzitter Bram Buskoop. Onder meer naar aanleiding van de uitzending van het televisieprogramma De Hofbar, stelde Gemeentebelangen vragen aan het college van B&W. In de…
  Lees meer
 • Mooie Kerst en gelukkig 2021!
  Gemeentebelangen Purmerend wenst alle inwoners een mooie Kerst en een gelukkig 2021! Samen zetten we ons volgend jaar ook weer in voor meer betaalbare woningen en meer directe democratie. 2020 was voor veel mensen een zwaar jaar. Niet alleen door corona, maar ook doordat huizen steeds duurder worden, de zorgkosten…
  Lees meer
close
Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *