Referendum op rand van de dood: meerdere partijen voor afschaffing

Referendum op rand van de dood: meerdere partijen voor afschaffing

De gemeenteraadsvergadering van 20 april jl. nam een verrassende wending toen Leefbaar Purmerend en meerdere andere partijen aankondigden het referendum te willen afschaffen. Dit als reactie op het initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen, dat het referendum juist toegankelijker voor inwoners van Purmerend wilde maken.

Referendum toegankelijker

Het initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen beoogde het vereenvoudigen van de procedure die inwoners moeten doorlopen alvorens er een referendum kan plaatsvinden. Waar inwoners nu nog fysiek naar het stadhuis moeten komen om een ondersteuningsverklaring te ondertekenen, zou het voorstel van GBP het mogelijk hebben gemaakt om dit ook digitaal via de website van de gemeente te doen.

Afschaffen referendum

Echter, in plaats van te debatteren over dit voorstel, stuurden meerdere partijen aan op afschaffing van het referendum. Een opvallende draai, aangezien Leefbaar Purmerend in 2015 nog een groot voorstander was van de invoering van het referendum. Ook de VVD en het CDA steunden het initiatief om het referendum af te schaffen. Opvallend genoeg bleek zelfs de PvdA, een van de initiatiefnemers van de invoering van het referendum in 2015, te twijfelen over het voortbestaan ervan. Tijdens de vergadering gaf de partij echter aan het referendum eerst te willen evalueren alvorens een standpunt in te nemen, tot verbazing van verschillende raadsleden.

Geen vertrouwen in de politiek

Het debat over het initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen werd dus in de schaduw gesteld door de discussie over het referendum zelf. Albers van GBP: “Dit is ongekend. Keer op keer zien we dat inwoners het vertrouwen in de politiek verliezen of zelfs al zijn verloren. In plaats van te werken aan het herstellen van dat vertrouwen door een stap richting inwoners te zetten, gaan de meeste partijen het liefst de confrontatie met de werkelijkheid uit de weg. Achter de intentie het referendum te willen afschaffen schuilt een bepaalde angst voor de inwoner, die het vertrouwen nog meer zal laten dalen. GBP laat het hier absoluut niet bij zitten”.

Abonneer hier op onze nieuwsbrief, 1x per maand ons nieuws over Purmerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *